Tävlingsbidrag: Linnéa Rylander ”Var inte rädd för att vara dig själv”

Bara 15 gilla… hon tittade besviket på siffrorna under fotot på skärmen. Efter att ha uppdaterat sidan ett otal antal gånger dök ännu en gilla-markering upp. Trots det var funderingarna många och besvikelsen påtaglig. Var det håret som var för risigt? Kanske tröjan som inte var tillräckligt modern, eller var hon helt enkelt inte snygg nog att förtjäna fler gilla? Hon hade varit nöjd över bilden när hon la upp den efter att ha tagit tio olika alternativa bilder. Allt för att försäkra sig om att hon skulle lägga upp den absolut bästa bilden på Facebook. Det arbetet kände hon nu var förgäves, varför skulle hon lägga ner så mycket arbete på en bild som ändå ingen tyckte om? Än en gång hade sociala medier skadat en vacker ung kvinnas självförtroende…

Var det håret som var för risigt? Kanske tröjan som inte var tillräckligt modern, eller var hon helt enkelt inte snygg nog att förtjäna fler gilla?

Våra sociala medier är idag en av de största orsakerna till psykisk ohälsa bland, framför allt unga, i vårt samhälle. Antal gilla, antal vänner och mycket mer jämförs mellan personer via exempelvis Facebook i syfte att skapa social status, samtidigt som ”förlorarna” trycks ner ännu mer. Det här skapar otrygghet i samhället och allt fler personer känner oro och rädsla över att inte räcka till, att inte duga. Såhär får det inte vara. Jag tycker inte att någon ska behöva vara rädd för att lägga upp ett foto på grund av det hårda klimatet i dagens uppkopplade samhälle. Trots att sociala medier idag spelar en stor roll i skapandet av vårt alltmer utseendefixerade och kritikhaglande samhälle så kan vi alla göra något för att motverka detta. Många kanske känner att om man inte skriver något dumt eller nedslående har man inte gjort något. Det är i och för sant. Men tänk om vi alla lämnar ett ”fin bild” eller ”heja dig” när vi ser en bild eller inlägg vi tycker om. Det skadar inte att ge uppmuntran men det betyder oftast väldigt mycket!

Jag tycker inte att man ska behöva vara rädd för att vara sig själv, eller känna någon press för att hela tiden visa upp sig från sin bästa, perfekta sida!

Jag har själv, precis som många andra, haft problem till och från med dåligt självförtroende och rädsla över den makt sociala medier besitter. Men under det senaste året har jag arbetat mer och mer för att släppa kraven på mig själv. Släppa pressen om att vara perfekt utåt men inte känna mig nöjd innerst inne. Jag tycker inte att man ska behöva vara rädd för att vara sig själv, eller känna någon press för att hela tiden visa upp sig från sin bästa, perfekta sida! Faktum är att ingen är perfekt, så det är lika bra att sluta påpeka vad som saknas eller vad som är dåligt. Börja istället påpeka vad som är positivt. En dålig kommentar kan ofta såra mer än tio bra kommentarer.

Så låt oss därför alla hjälpas åt att hålla pessimismen och kritiken borta. Jag utmanar er som läser att, varje dag den här veckan, skriva minst en uppmuntrande kommentar till någon när du är aktiv på Facebook, Instagram eller liknande! Det kan räcka med bara en glad smiley eller ett hjärta! Ingen ska behöva vara rädd för den mest basala rättigheten i världen; rätten att få vara sig själv!Linnéa.jpg