Tävlingsbidrag: Anni Svensson ”Var inte rädd”

Det starkaste minnet jag har av året 2017 är det som hände fredagen den 7 april. Terrorn kom till vårt land, till vår huvudstad Stockholm. Det många av oss länge fruktat och anat skulle hända, hände. Det var lätt att mitt i det hemska se allt i svart, känna missmod och rädsla. Kanske uppgivenhet inför den ondska som finns i världen och som med denna händelse slog ned med full kraft mitt ibland oss. Men i allt det mörka såg jag även godhet och ljus som gav mig hopp.

Sverige har blivit annorlunda efter det som hänt. Vi har blivit smärtsamt påminda om att det som händer runt om i världen i form av terror även kan hända här. Vi i det lilla och trygga landet i norr är inte skyddade från ondska. Det som är vardag för många människor i andra länder blev plötsligt verklighet i Sverige.

Attentatet skapade kaos, förvirring och rädsla. Förmodligen var det precis vad som var avsikten, men kaoset varade inte länge. Regering, polis, räddningskår och myndigheter påbörjade omgående ett professionellt och väl inövat arbete. Men det som förundrade mest var att människor stod enade. Rädslan fick inte möjlighet att ta över. Många, många människor som inte alls känner varandra sträckte ut sina händer, visade sympati och handlingskraft för att hjälpa. De erbjöd transporter, öppnade sina hem för främlingar i nöd under hashtagen #openstockholm. En rad fantastiska initiativ för att hjälpa alla de som behövde hjälp kunde följas i sociala medier.

Allt detta visade tydligt att det finns både hopp och ljus i sorgen och allt det mörka. När det väl gäller, när det krisar finns människor där för varandra. Vi sluter oss samman och hjälps åt. Det var oerhört fint att se och det bringar hopp och ett försiktigt löfte om en ljusare framtid.

Låt inte ondskan segra. Min uppmaning både då och nu är att inte låta det som hänt påverka hur du lever ditt liv. Gå ut, rör dig fritt, lek, spring och lev. Det är när vi blir rädda, tysta och gömmer oss som mörker och ondska kan ta plats och regera.

Så länge vi omfamnar livet, varandra, allt det goda och vägrar vika ned oss av hot och rädslor kommer ondskan aldrig att segra. Vi är långt många fler som är goda, vill gott och tillsammans står vi enade och starka. Kampen mot ondska och terror är vår gemensamma kamp.

Mina tankar går även idag, en tid efteråt till alla drabbade, deras familjer, vänner och anhöriga. All värme, styrka och kärlek till er. För er var inte detta en händelse bland andra detta år, för er var detta något som förändrade era liv i grunden. Något som gjorde att era liv aldrig mer blir som det var. Till er går mina tankar.

När jag ser tillbaka på det som hänt må jag vara dyster, och en aning uppgiven inför all den ondska som finns i världen, men rädd är jag inte. Först när det goda tystnar och gömmer sig kan ondska och mörker regera. Låt inte det ske. Låt oss tillsammans fortsätta jaga mörkret och ondskan på flykt. Var inte rädd. Försök att inte vara rädd.