Veckans gästkrönikör: Káktos A. Jansson ”Varför klev du upp ur sängen i morse?”

Kvart över åtta väcks jag av mitt alarm. Persiennerna håller inte längre tätt för morgonljuset och trafiken susar utanför. En vanlig fredagsmorgon, men idag har vi inga föreläsningar och kalendern ekar tom. Mitt alarm är därför inte mer än ett försök att upprätthålla någon sorts rutiner. Dagens första handling är prokrastinering – jag ber mobilen att återkomma om tio minuter och försjunker i snoozedvala. Det har jag råd med idag.

Proceduren att vakna, snooza, sova upprepas ett par gånger till och för varje gång blir jag mer medveten om att jag verkligen borde resa mig upp. Samtidigt: varför skulle jag? Ingen skulle egentligen sakna mig om jag låg kvar här hela dagen. Här är tryggt och varmt. Har jag ens något verkligt viktigt att göra idag? Nej. Vem bryr sig om jag pluggar eller inte? Jag skulle vilja be att få ta en paus från att finnas idag.

Jag ligger kvar i sängen och frågar mig varför vi egentligen fortsätter så enträget med den här vanan att gå upp ur sängen på morgonen? Ibland har jag ställt frågan till bekanta och fått svar som ”för att stänga av alarmet på mobilen som låg på skrivbordet”, ”för att ta hand om mina barn”, ”för att det finns så mycket i livet jag ännu inte upptäckt.” Skälen varierar och inget är bättre eller sämre än något annat. Gemensamt för dem är att de fyller individens liv med mening.

Existentialisterna gör sig påminda och jag tänker på vad Camus, och andra med honom, sa: att livet är meningslöst. På frågan om livets mening finns inget svar, för det finns ingen inneboende mening. Dystert, kan tyckas, men poängen är att man själv måste skapa sin mening. Varje individ måste hitta det som driver henne framåt och ger lust att möta dagen. Kanske ligger det något i det, kanske missar de något, men det är en intressant tanke.

Så, vad händer då med den människa som lider total avsaknad av meningsfullhet i sitt liv, som inte har lyckats med det som existentialisterna uppmanar oss till? En vild gissning är att depression, frustration, flyktbeteenden, isolering och känslor av inre tomhet och ensamhet ligger nära till hands. Jag tänker på alla de äldre som jag mött inom hemtjänsten, och hur milsvid skillnad inställningen till livet kan göra. Vissa vaknar glatt, vill upp och vara med och bre smörgåsar, trots att de egentligen inte orkar. Andra sitter försjunka i fåtöljen, slutar äta, ber om att få dö. Ofta, men inte alltid, är det de som inte längre har någon som hälsar på. I enlighet med psykiatrerna C.G. Jung och Viktor Frankl, bland andra, misstänker jag att en så simpel sak som meningsfullhet många gånger utgör upprinnelsen till psykisk ohälsa – som sedan kanske behandlas med medicin. Vilket preparat hjälper mot det? Utan någon form av inre eld lär vi inte röra oss ur fläcken.

Att behålla känslan av att det fortfarande finns en poäng med att leva när alla de yttre faktorer man tidigare tillskrivit mening försvinner: arbete, livskamrat, vänner och familj – kan nog vara ack så svårt. Mina livströtta äldre bekanta vet jag inte hur jag ska trösta, men även den som anser sig vara mitt i livet kan ställas inför känslan av tillvarons outsägliga tomhet. Ibland tänker jag på livet som en simtur mellan små öar av meningsfullhet. Här har vi ett jobb, där har vi en fest, och här har vi en förälskelse – men vad händer när man hamnar utanför alla trygga sammanhang, i det stora havet mellan öarna? Kanske har vi då bara två val: antingen att skräckslaget och med dödsångest i ögonhålorna crawla mot närmaste ö, eller att lära oss flyta på vattnet tills nästa ö uppenbarar sig. Det sistnämnda implicerar att meningsfullheten finns i något större och mer övergripande än de tillfälliga visiterna på torra land och ger oss en sorts stabilitet oberoende av var vi befinner oss. Det innebär nog inte att man måste sprudla av glädje när klockan ringer om morgonen, men förhoppningsvis underlättar det om livet i sig känns värdefullt.

Men vad innebär detta abstrakta, att livets mening kan finnas i något ”större”? Gud? Själva livets skönhet? Inte nödvändigtvis. På detta har jag inget svar, det är troligtvis en av de saker som varje människa måste upptäcka själv. Samtal och diskussion med andra kan säkerligen ge perspektiv och nya tankar, men den egna lusten måste väckas inifrån. Och kanske är känslan av total meningslöshet ett ypperligt tillfälle för en sådan lust att födas?

Ja, här har vi alltså vardagen på sin spets. Kampen ur sängen kan ses som den handling som är hela vardagens orsak. Jag rekommenderar inte att försätta sig själv i existentiell kris på daglig basis, men visst är det sådant som kan vara värt att fundera över en helt vanlig fredagsmorgon. Att jag själv till slut kastade av mig täcket i morse, som så många gånger förr, ja, det har jag mina egna skäl till. Vad är ditt?