Veckans gästkrönikör: Philippa Göranson ”En bibliofils betraktelser”

Mitt barndomshem var fullt med böcker. Avståndet mellan mig och min faders bibliotek som upptog stora delar av hemmet, var stort. Böckerna var inga pekpinnar som tvingade sig på mig, utan biblioteket tedde sig tyst och tillbakadraget. Hur många barn tar sig egentligen in i de vuxnas bibliotek? Troligen inte så många. Det räcker att läsa baksidan på den franska utgåvan av Jean-Paul Sartres roman ”Orden” för att begripa det. Sartre berättar hur hans liv omges av böcker redan innan han kan läsa och han föreställer sig att han en dag kommer att sluta sitt liv ibland dem. Jag tror inte att han bokstavligt menade att han skulle avlida bland böcker, vilket min far en dag gjorde, utan han såg det snarare som en upphöjd tanke att dö med böckerna nära i medvetandet.

Ibland undrar jag om det är jag som lever med böckerna eller om det är böckerna som lever med mig. Jag kan önska att en bok vore levande och reagerade tillbaka. Att den kunde visa vad den kände och att vi kunde diskutera saker. Men samtidigt är det kanske bra att de är endast är böcker då man inte kommer i konflikt med dem, rent konkret. De är ofarliga. Jag kan stänga en bok när jag vill utan att den blir upprörd, och jag är alltid välkommen tillbaka, när jag vill.

Läsandet är för mig en typ av sökande. Ett sökande som tar vid i läsfåtöljen men samtidigt letar sig in i hela mitt vardagsliv. Man kan säga att jag skapar ett eget universum innanför det vi redan lever i. Med mina böcker, bygger jag en mur mot verkligheten när jag inte står ut med min dagliga tillvaro. Det finns en pendelrörelse mellan att söka livet och en vilja att ta död på det, genom läsningen. Böckerna är oerhört tillåtande. De erbjuder en typ av frånvaro som samtidigt utgör en annan typ av närvaro jag behöver för att ta mig fram i livet.

Mitt förhållande till böcker har samtidigt varit ett sätt att hålla minnet av min far vid liv. Tanken på böcker och honom etsat sig fast eftersom att han, under sitt arbetsliv, i andra vardagar och länder var något av en kultfigur. För att lyckas i affärer på ett kulturellt plan läste han in sig på de olika ländernas skönlitteratur. Han dog tyvärr innan jag hann ställa de rätta frågorna. Detta fick mig att djupdyka i skönlitteraturen. Jag började att likt min far, läsa mig in på författare från världen alla länder. Dessa böcker med alla olika kontraster har sedan blivit en urkälla som fyllt mig med idéer om hur jag vill att min vardag ska se ut. Jag upptäckte att jag kunde använda litteraturen som en kompass i mitt liv.

I min familj är det jag som allra mest förknippas med min bibliofile far. Och det var nog också jag som reagerade starkast när jag såg hans dödsbädd. Han bodde ensam i slutet av sitt liv. Hans dödsbädd bestod av en krans böcker som samlats runt hans kropp. Böckerna var hans sista vänner, de mest trogna. Att plocka fram hans böcker i efterhand har varit en underlig process. Det var något jag kom att göra sent, efter jag byggt upp ett eget hemförråd av böcker. Till min förvåning slogs jag av hur kusligt lika vår boksamling var.

Läsandet är även en längtansprocess för mig, till ett tillstånd av lycka. Ofta längtar jag tillbaka till min tid i Paris när jag studerade filosofi och läste om världsalltet, vetenskapens utveckling och hur världsordningen ställdes på ända. Så, när jag behöver dra igång mig själv igen som ett gammaldags mekaniskt ur, tar jag fram mina gamla böcker och reser tillbaka till en plats jag aldrig borde ha förts bort från. När jag exempelvis läser om den förvetenskapliga tiden är jag återigen på min favoritplats på jorden, i ett klassrum i Paris med en fantastisk lärare, och i ett tillstånd jag önskar jag hade kunnat kapsla in. Böckerna låter mig göra just det. Dessa resor gör att jag uthärdar dagar jag annars inte hade stått ut med. Och om böckerna levde skulle de fascineras över vilken inverkan de har på mitt liv. Utan dem skulle jag inte överleva.

Annonser