Veckans gästkrönikör: Jim Smith Erlandsson ”Det finns bara en Isak, och han är gnagare”

För ungefär ett år sedan dök ett nytt namn upp i AIK:s A-lag:

”Alexander Isak… Vem är det?”, tänkte jag.

I januari 2017 blev det klart. Den sjuttonårige supertalangen såldes från AIK till den tyska toppklubben Dortmund för över 83 miljoner kronor. Det är Allsvenskans största spelarförsäljning någonsin; det tidigare rekordet var Zlatans övergång från Malmö till Ajax för 82,5 miljoner kronor.

Jag minns när jag såg honom spela för första gången. Det var den sjunde april 2016 och AIK mötte Östersund på bortaplan. Laget var piskat att vinna efter en undermålig premiär hemma på Friends Arena, där man endast fått ett oavgjort resultat. Isak startade tillsammans med Carlos Strandberg, lånet från CSKA Moskva. Att det var någonting speciellt med den här grabben hade jag på känn. Får man som sextonåring spela från start för ett guldtippat lag i allsvenskan, måste man ha gjort ett mycket imponerande resultat på träningarna. Men jag visste inte helt säkert hur bra han var. Att han fick starta var också oroväckande; det signalerade att de tilltänkta startanfallarna, de som skulle ösa in mål, inte var bra nog.

Det blev avspark, och AIK var det spelförande laget. Östersund visade dock prov på kvalitet och listighet, och slutresultatet kändes som en öppen historia. Det såg Isak till att ändra på! Sextonåringen låg bakom AIK:s ledningsmål genom att kyligt hålla i bollen på egen planhalva, för att sedan slå en perfekt djupledspassning till yttermittfältaren Blomberg, varpå Carlos Strandberg enkelt kunde göra 1-0-målet.

I halvtid kunde jag och mina AIK-kamrater pusta ut en aning, det kändes som att AIK skulle lämna Norrland med de tre poängen. Imponerande för Isak så här långt. I andra halvlek fullbordades en makalös debut; Ishizaki slog en djupledsboll till Yasin som fångade upp bollen i hörnet av straffområdet och spelade ut den till ytterbacken Hauksson. Bollen slogs in mot Isak i den främre delen av straffområdet – och debutmålet i den svartgula tröjan var ett faktum! Med en perfekt halvvolley fastställde Isak 2-0 till AIK.

Isaks första år i den svenska toppfotbollen var en dundersuccé! Han gjorde tio mål under säsongen, spelade som om han aldrig hade gjort något annat i livet, han visste exakt vad han gjorde med bollen och hur han skulle löpa när han inte hade bollen.

Min absoluta höjdpunkt var när AIK mötte Djurgården i höstas, på Alexander Isaks sjuttonde födelsedag. Just denna gång var det mycket mer än bara ett hatderby. Det var kampen mellan AIK-anfallaren Alexander Isak mot Dif-målvakten ”Isak”. Jag såg det som en match där den unge och oerfarne pojken mötte den gamla, rutinerade stjärnan. Den matchen vann Alexander Isak, som stänkte in två mål i Isakssons kasse, och AIK vann med 3-0. AIK-klackens ”Ja må han leva” efter slutsignalen var en genuin och kärleksfull hyllning till födelsedagsbarnet och derbykungen. Det finns bara en Isak, och han är Gnagare!

2016 var ärligt talat något av det sjukaste och mest magiska jag bevittnat i fotbollssammanhang. Om Isak kunde göra ett sådant genombrott, då kanske 2Pac kan återuppstå från de döda? Det kom inte direkt som en chock när Isak såldes. Och visst var det trist att AIK förlorade en av sina viktigaste anfallspjäser. Men i en tid av ”modern fotboll”, eller nyliberal fotbollskapitalism om man så vill, vore allt annat konstigt. Nu hoppas jag att Isak gör som Zlatan och hans föregångare Napoleon: går ut och erövrar Europa!

Annonser