Veckans vardagskrönika: Den meningslösa vardagsilskan inom oss

Vi bär på så mycket onödig ilska inom oss. Överallt dyker den upp; i form av små fräsningar till kassörskan på Ica, en otrevlig ton mot ens partner, en hånfull blick mot en hemlös eller en knuff mot någon som blockerar ens väg på tunnelbanan. Den är fullkomligt meningslös och skapar bara ännu sämre energi, men vi tycks ha ett primitivt behov av att kanalisera vårt personliga missnöje i ilskeyttringar mot andra. Aldrig skiner den mänskliga destruktiviteten så klart som under dessa stunder av vardagsilska. Istället för att dela med sig av sitt missbehag öppet och söka förståelse från andra, väljer vi att linda in det i taggtråd och vifta vilt omkring oss. Genom att göra det går vi miste om vår chans att få styrka från våra medmänniskor. Vi ligger i våra psykiska gropar och försöker dra ner så många som möjligt och inte en enda gång ber vi om hjälp att få komma upp.

 

Gullmarsplan tisdag klockan 17:00; Tunnelbanan är fullpackad och likgiltiga ansikten möter varandra. De flesta är på väg hem efter jobbet och befinner sig i ett slags pausläge som utgör gränsen mellan privatliv och arbetsliv. Ett slags vardagens stand-by.

Dörrarna öppnas och massan börjar röra sig. Ur alla tunnelbanans öppningar strömmar folk ut och förenas på perrongen i riktning mot utgången. Stegen är perfekt synkade och människorna får något mekaniskt över sig. En armé av tanklösa individer som alla följer vardagslivets kodex.

Lite längre fram vid rulltrappan händer något som bryter mot massans rörelse. En ensam individ försöker ta sig genom muren av människor för att komma på tunnelbanan. Han använder hela sin kroppstyngd, men det är omöjligt; hur hårt han än trycker, kommer han inte fram. Massan har avstannat och stirrar på mannen som vägrar att ge sig. Han svär och använder alla sin kraft. Det verkar vara av avgörande betydelse att komma på tåget.

Plötsligt händer det något i massan. Personen som står längst fram i muren och får motta knuffarna, sträcker armarna i luften och svär tillbaka.

”Vad fan, ser du inte att det är omöjligt. Du kommer inte på tåget.”

Det blixtrar till för den envise mannen.

”Håll käften!” skriker han och ger den andre en hård knuff.

”Vad fan gör du?” svarar han.

”Du ska passa dig jävligt noga så du inte får en smäll.”

Nu lösgör sig andra individer från massan och går in mellan de båda. De hamnar på varsin sida om fönstret som skiljer perrongen från rulltrapporna. Medan den ena personen försvinner upp i rulltrappan och skakar på huvudet, står den ilskne mannen på andra sidan och fortsätter svära. Samtidigt stängs dörrarna till tunnelbanan han kämpat så oerhört för att komma på. Men det verkar vara av mindre betydelse nu.

”Din jävla fitta!” skriker han och slår hårt i fönstret där den andre mannen åker upp.

När den andre mannen försvunnit står han kvar för sig själv och muttrar. Sakta förenas de lösgjorda individerna som brutit in i bråket, med massan och stegen får samma perfekta synkning som förut. Några minuter senare hoppar den aggressiva mannen på nästa tåg och de enda spår som lämnas kvar från tumultet är en liten spricka i fönstret och en subtil känsla av irritation inom de som varit närvarande vid bråket.

Annonser