Veckans gästkrönikör: Jim Smith Erlandsson ”Zlatan, en ljuspunkt i fotbollstristessen”

Klockan var 19:55, och jag traskade med raska steg hemåt i det ljumma decembervädret. Egentligen skulle jag sluta jobbet halv nio, men det var knappt någonting kvar att göra. Dessutom, och framförallt, ville jag hinna se sista halvleken av Zlatans match i Europa League.

”Hey hey! Åh, finns det käk?!”, sade jag till Lumpan när jag kom innanför porten. Lumpan, som stod i köket och bunkrade upp köttbullar på sin tallrik, var kompis till min bror Martin. De två vännerna hade, tillsammans med pappa Nicholas, kollat den första halvleken. Mina höga förväntningar på andra halvlek sjönk drastiskt när jag bad dem summera den första halvleken.

”Noll-noll. De har knappt haft ett enda avslut på mål. Fan, dom e så jävla kassa!”, berättade Nicholas.

Andra halvlek drog igång. Inget höjdartempo, direkt. ”Har jag gått hem tidigt från jobbet för den här såsmatchen… Dålig prioritering”, tänkte jag. Ludogorets, ett ukrainskt lag, hade hemmaplan. För Manchester United var det ett krav att vinna denna match om man ville säkra vidareavancemang i Europa League, den väsentligt mindre motsvarigheten till Champions League, världens största klubblagsturnering (med det eventuella undantaget Copa America). Varje passning var lös, varje mottagning långsam, och varje ”rörelse utan boll” var irrationell. Mittfältarna i Manchester United passade runt bollen ett fåtal gånger vid mittcirkeln och, i brist på kreativitet, skickades bollen ner till någon försvarare, som slog en lös pass till sin närmsta medförsvarare, varpå denne slog bollen hem till den egna målvakten, som slog en långboll mot Zlatan, som med sin längd och styrka kunde nickskarva till en kantspelare eller offensiv mittfältare. Därpå tappade man bollen, eller så passade man den tillbaks hem för att göra om samma grej – igen.

Denna match påminde om alla de gånger då AIK spelat borta mot BK Bondeträsk, eller då Sveriges sega landslag spelat mot typ Luxemburg eller Moldavien inför fyratusen pers på den gigantiska nationalarenan i Solna. Som en blixt från klar himmel lyckades United faktiskt med bedriften att göra mål! Mkhitaryan väggpassade sig fram på offensiv planhalva, drev mot straffområdet, vände bort en försvarare, blev fri med målvakten och rullade in bollen. 1-0 stod det, även om United, med sina världsstjärnor, borde leda med 5-0 mot ett sådant här motstånd. Efter ledningsmålet hade det kunnat bli en roligare match. United hade nu lyckats göra mål, den positiva energin brukar sprudla hos det lag som gör första målet, och motståndarna borde vilja ösa på framåt för att vända underläget. Så blev det inte. Ingen positiv förstamåls-effekt för United och ingen anfallsvilja hos Ludogorets. Matchen var lika trevande efter Uniteds 1-0-mål. När jag tänker på matchen i efterhand kommer jag att tänka på en sån där riktigt tråkig och dålig bild på Instagram som har kanske tre likes; den är oskarp från första början, motivet är icke-existerande, bilden är mörk och saknar färger och, som mögel på kaviarmackan, läggs ett riktigt fult, svart-vitt (grått) filter på bilden. Det som dock gjorde den här fotbollsmatchen snäppet bättre än en sådan tråkig instagrambild, var att Zlatan Ibrahimovic spelade. Och denna gigantiska 35-åring lyckades göra ett mål innan domaren blåste av den i övrigt usla matchen – som ett kallt glas o’boy till den äckliga mögelmackan med kaviar på.