Veckans vardagskrönika: Den medlidsamme superkonsumenten

Jag har nyligen börjat jobba för Polarbröd som har slagit upp ett Pop-up-café mitt på T-Centralen, där vi säljer mackor och kaffe till alla resenärer. I veckan hade jag en hemlös kund. Jag såg hur han kom lunkande på avstånd med blicken sänkt mot marken. När han gick förbi disken lyfte han blicken en aning för att titta på priserna. Han sträckte handen efter den billigaste varan, en tredeciliters förpackning mellanmjölk för 10 kronor. Ur sina skitiga byxor tog han upp en ännu skitigare plånbok och började samla ihop en bunt enkronor, han lyckades precis få ihop till mjölken.

”Tyvärr.” sa jag och försökte låta så trevlig som möjlig. ”Vi tar bara kort.”
Han tittade upp på mig med ett trött och frågande ansiktsuttryck, förmodligen hade han inte sovit någonting under natten.
”Kort? Men jag har inget kort.”
Jag tyckte synd om honom.
”Jag är jätteledsen, men vi får inte ha någon kontakthantering här på TC.”
”Jaha.” svarade han matt som om detta missöde bara var ett i en ström av dagliga motgångar.
”Men du!” ropade jag till honom när han hade vänt ryggen och börjat lunka tillbaka i samma tempo som förut. ”Du vill inte ha en kaffe då? Jag bjuder.”
Han vände sig om, och kom lika sakta tillbaka. När han kommit fram till disken tittade han upp igen och svarade med en röst som vittnade om en tacksamhet dold bakom ett tjockt lager kronisk trötthet.
”Det skulle vara snällt.”
Jag hällde upp en kopp med extra mycket socker och mjölk och såg sedan hur han lunkande tillbaka igen med små stopp då han stannade för att ta några små klunkar av det varma kaffet.

Det finns så mycket outnyttjade resurser vi inte använder för att hjälpa andra, på grund av någon inbillad hjälplöshet. Vi blir blinda för våra möjligheter att påverka.

När han hade gått kände jag mig illa till mods. Jag var irriterad. För mitt inre såg jag alla dessa hemlösa, utsatta människor, samtidigt som jag påmindes om allt svinn vi inte tar tillvaro på. I hemmet där vi slänger stora mängder matrester, restauranger och caféer som slänger sopsäckar med mat, för att inte tala om matbutiker som fyller containrar med matvaror. Och då har jag inte nämnt alla möbler, kläder och andra produkter som vi överkonsumerar och sedan skrotar. Det är så respektlöst. Och samtidigt är jargongen hos den välbetalda svensken fylld med en passiv medlidsamhet präglad av en önskan att hjälpa till men en upplevelse av oförmåga att göra det.
Skulle vi bara sluta slänga så mycket mat och sluta skrota så mycket varor, skulle en stor mängd utsatta få en drägligare tillvaro. Maten som slängs i soporna efter en middag, skulle mätta en hemlös, och kläderna som slängs i soprummet skulle värma samma person. Det finns så mycket outnyttjade resurser vi inte använder för att hjälpa andra, på grund av någon inbillad hjälplöshet. Vi blir blinda för våra möjligheter att påverka.
Men samtidigt känner jag ändå att det sakta gror en ny medvetenhet om hur vi kan utnyttja vår överproduktion och –konsumtion. Allt fler Second-hand-butiker poppar upp längs med gatorna, vissa butiker säljer enbart matvaror med gammalt datum till billigt pris och restauranger och caféer startar samarbeten med hjälporganisationer för ge bort svinnet. Och jag vill tro att vi också blir allt bättre på att frysa in gammal mat och äta den senare.

Så känslan när jag ser den hemlösa mannen svänga bort runt hörnet med kaffekoppen i handen, är ambivalent. Å ena sidan ser jag den outnyttjade potentialen att hjälpa dessa människor men samtidigt känns det ändå som att vi är på väg i rätt riktning. Jag smuttar på min eget kaffe och bestämmer mig för att vara någorlunda glad då jag vet att alla våra utgångna mackor kommer hämtas morgonen därpå av en hemlöshetsorganisation.